Søndermarken

Klik for større billede og klik igen for lukning.
Foto ved Lars Klitgaard.

Et sølvskjold med blå bølger

og en rød bro, der forbinder to grønne høje,

hver besat med en grøn plante,

hvor den ene af højene symboliserer

Søndermarken

Når man sveddryppende har besteget den stejle Kiddesvej, i daglig tale kaldet “Kiddesbak”, ja så står man ved indgangen til Søndermarken, denne herlige vejlensiske bydel, som vi i det følgende vil give en beskrivelse af. Vi skal både beskæftige os med den bebyggede del af Søndermarken, men så sandelig også med det ubebyggede areal såsom skove, gartnerier, kirkegårde, veje, haveforeninger, vandløb og meget mere. Men også egnens beboere, både de mere markante personligheder, men så sandelig også den almindelige borger, der har bosat sig heroppe, som vi siger.Vi skal se på hvordan det var og vi skal se på hvordan det er i dag, hvor meget, som andre steder i samfundet, har været igennem radikale ændringer.

Tilbage til vort udgangspunkt, toppen af ”Kiddesbak”, hvor Vejle’s vartegn, Vejle Vindmølle troner. Her starter Søndermarken, og herfra breder den sig ud i en vifte omkring vejene Søndermarksvej, Sdr. Villavej og Koldingvej.”Lillebjerg”, som starter ved foden af Jagtvejen, ender på udsigtspunktet.

Vejle Vindmølle set indefra under et af de årlige arrangementer ved navn “Møllemarked”
Hvor meget der “hører til” Søndermarken kan diskuteres og bliver det også blandt gamle “Søndermarkere”. Hører f.eks. Møllevangen og haverne med til Søndermarken, det kan diskuteres, men vi vælger, at medtage denne del i vores beskrrivelse. Hvor langt ud når Søndermarken? Ja vel ud til Grønlandsvej og Løget By. Det er i hvert fald hvad vi vil gå ud fra på disse sider.
Vores beskrivelse vil tage udgangspunkt i byggeriet, landskabet og kulturlivet. Mølle, skole, kirke, villakvarterer, boligforeninger, skove, foreninger, virksomheder, forretninger og meget meget mere.Forhåbentlig må nærværende sider sprede glæde og erindring hos mange gamle og nye “Søndermarkere”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *