Da finhvalen kom til Vejle

Klik for større billede og klik igen for lukning.
Foto ved Lars Klitgaard.

Onsdag den 16. juni 2010 om morgenen, hørte jeg i radioen at en hval skulle være strandet på sydsiden i Vejle Fjord, nogle kilometer før Vejlefjordbroen. Fotoet her til venstre har min søn Morten Christensen taget onsdag formiddag inden han skulle til eksamen i Vejle. Det viser Falck som sprøjter vand på hvalen, som skulle vise sig at være en Finhval.
Onsdag eftermiddag efter arbejde, cykler jeg en tur ud ad Ibæk Strandvej i Vejle for at se hvalen. Den ligger fortsat hvor den gik på grund om morgenen. Det er godt jeg har taget cyklen, for der er lange bilkøer på vejen. Tusindvis af mennesker vil se denne strandede finhval.  Her er et foto der viser nogle af de mange mennesker på strandvejen i Vejle onsdag eftermiddag.
Torsdag ligger hvalen stadig på lavt vand i Vejle Fjord. Man har besluttet ikke at prøve at aflive hvalen, men lade den få en naturlig død. Mener den vil dø inden for et døgn eller to. Der er tale om en 17 meter lang finhval, som senere viser sig at veje 24 tons, hjertet alene 200 kg og være mellem 135 og 140 år gammel.
Fredag eftermiddag/aften kommer hvalen fri fra sin grund, og tager desværre en svømmetur længere ind i Vejle Fjord, hvor den går på grund igen. Hvalen “blåser” lørdag, men tidlig om morgenen Søndag er hvalen død.
Søndag aften bliver hvalen trukket ind i Vejle havn, og senere slæbt på land ved svajebassinet på Vejle Havn/lystbådehavn. Atter er der tusindvis af mennesker med som tilskuere  på både nord og sydkajen. Også den samlede “verdenspresse”, politi, beredskab, falck, hjemmeværn m.v. er tilstede på havnen. Hvalen slæbes i land på nordkajen kl. ca. 21.30 af kraner fra firmaet Knud Gade.
Mandag og tirsdag arbejder konservatorer med at skære hvalens skelet fri. Skelettet bliver lagt i en container med elefantmøg som skal være med til at rense skelettet. Herefter afgang til Statens Naturhistoriske Museum i København.  Hjertet blev undersøgt af Skejby sygehus i forskningsøjemed,  og et øje bliver undersøgt m.h.p. at fastslå hvalens alder. Fra januar til juni 2011 bliver hvalens skelet og kranie udstillet på Vejle Kunstmuseum. Det bliver en stor succes.

En tanke om “Da finhvalen kom til Vejle”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *